Έχεις σίγουρα ακούσει πολλές φορές πως η άσκηση είναι καλή για εσένα. Η γυμναστική όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα ευεργετική.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα της άσκησης στην εγκυμοσύνη είναι πως σε προετοιμάζει για τον τοκετό, ενισχύει την ενέργειά σου και ανεβάζει τη διάθεσή σου.
Ποια είναι όμως όλα τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ενισχύει την ενέργειά σου.
Η εγκυμοσύνη εξαντλεί την ενέργειά σου, αλλά η τακτική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στις καθημερινές σου εργασίες ή να αντιμετωπίσεις πιο εύκολα ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση ενισχύει το καρδιαγγειακό σου σύστημα, ώστε να μην κουράζεσαι τόσο εύκολα και να έχεις την ενέργεια να ξεπεράσεις στρεσογόνες στιγμές. Επίσης, με δυνατούς, τονισμένους μύες, δεν χρειάζεται να καταβάλλεις τόση προσπάθεια για να εμπλακείς σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, είτε πρόκειται για ψώνια παντοπωλείου, είτε για συναντήσεις στο γραφείο.
Βελτιώνει τον ύπνο.
Καθώς η εγκυμοσύνη σου προχωρά, το να βρεις μια άνετη θέση ύπνου μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση. Παρόλα αυτά, η άσκηση μπορεί να σε κουράσει αρκετά ώστε να σε οδηγήσει σε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.
Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης και προεκλαμψίας.
(Εάν έχεις διαγνωστεί με προεκλαμψία ή υπέρταση κύησης, φρόντισε να μιλήσεις με τον γιατρό σου σχετικά με την άσκηση. Ανάλογα με την κατάστασή και τις εβδομάδες κύησης, μπορεί να συστήσει τον περιορισμό ή την αποφυγή της σωματικής δραστηριότητας.)
Σε γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης, η τακτική άσκηση μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά: Μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι γυναίκες με διαβήτη κύησης που ασκούνταν μέτρια τρεις φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος να έχουν ένα μακροσωμικό (πολύ μεγάλο) νεογνό μειώθηκε κατά 58%, γεγονός που οδήγησε με 34% χαμηλότερο κίνδυνο τοκετού με καισαρική τομή.
Μειώνει τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης.
Η τακτική άσκηση ενισχύει τους μύες, κάτι που βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει καλύτερα τους πόνους και ιδιαίτερα, τους πόνους της εγκυμοσύνης. Μιας μέτριας έντασης άσκηση ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη, το περπάτημα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και το κολύμπι μπορεί να ενισχύσει τους κοιλιακούς μύες.
Προετοιμάζει για τον τοκετό & τον κάνει συντομότερο και ευκολότερο.
Είναι απολύτως λογικό: Όσο καλύτερη όταν έρθει η ώρα του τοκετού. Η γέννα μπορεί να παρομοιαστεί με το τρέξιμο σε έναν μαραθώνιο γιατί και οι δύο απαιτούν αντοχή, αποφασιστικότητα και εστίαση.
Αν και υπάρχουν μερικές έρευνες μόνο, η προετοιμασία για τον τοκετό με άσκηση μπορεί να τον διευκολύνει και να συντομεύσει τον χρόνο που χρειάζεται για να γεννηθεί το μωρό σας. Μια πρόσφατη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, βασισμένο στην τόνωση των μυών με ή χωρίς εξοπλισμό, τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προχώρησαν στο πρώτο στάδιο του τοκετού πιο γρήγορα από τις γυναίκες που δεν έκαναν κάτι.
Μειώνει το άγχος και ανεβάζει τη διάθεσή σου.
Το να είσαι έγκυος μπορεί να είναι αγχωτικό και να σε αφήνει ευάλωτο στις εναλλαγές της διάθεσης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η άσκηση ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που συνδέεται με τη διάθεση, φέρνοντάς σε σε καλύτερη διάθεση.
Βελτιώνει την εικόνα του εαυτού σου.
Το να παρακολουθείς τη ζυγαριά να φτάνει σε αριθμούς που δεν έχεις συνηθίσει, μπορεί να είναι ανησυχητικό για μερικές γυναίκες. Παραμένοντας δραστήρια βοηθά στο να αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου και βελτιώνει τις πιθανότητες το βάρος που θα πάρεις να είναι τόσο υγιές όσο και στα φυσιολογικά επίπεδα.
Καλύτερη αποκατάσταση μετά τον τοκετό & ταχύτερη απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη.
Η ανάκτηση του σώματός πριν το μωρό είναι μια πραγματική ανησυχία για τις περισσότερες έγκυες γυναίκες. Εξαιτίας αυτού, η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στη διατήρηση του επιπέδου δραστηριότητας της μητέρας και θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάρρωση μετά τον τοκετό. Όταν οι υγιείς γυναίκες κυοφορούν, οι περισσότερες έχουν ως μέριμνα να διατηρήσουν το πρόγραμμα προπόνησής τους και να τηρήσουν τη ρουτίνα τους όσο περισσότερο μπορούν. Η τακτική άσκηση σχετίζεται με γέννα στην πιθανή ημερομηνία τοκετού. Ακόμα, η άσκηση της μητέρας έχει βρεθεί ότι συσχετίζεται με συντομότερο τοκετό, ενώ παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών σε σύγκριση με γυναίκες που δεν ασκούνταν καθόλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πέρα από αυτό, το κίνητρό τους για γυμναστική βασίζεται στο πόσο γρήγορα επιστρέφουν στο σώμα τους πριν το μωρό. Όταν έχεις διατηρήσει τη δύναμη και τον μυϊκό σου τόνο καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα ανακάμπτει καλύτερα μετά τον τοκετό.
Πόση ώρα άσκησης συνίσταται καθημερινά;
Συνιστάται τουλάχιστον 20 έως 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας (εφόσον ο γιατρός σου δεν έχει αποκλείσει την άσκηση ή δεν έχει περιορίσει τις σωματικές σου δραστηριότητες λόγω ιατρικής κατάστασης ή επιπλοκής).
Χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια για να βελτιώσεις τη συνολική σου φυσική κατάσταση είτε είσαι έγκυος είτε όχι;
Επικοινώνησε μαζί μου τώρα και θα σε καθοδηγήσω αναλόγως.
Tania L.
EasyFit Rehab Instructor
IBBFA Barre Instructor Level 1,2,3,PrePostNatal
Barre Eclipse Instructor
ISSA Certified Nutritionist
ISSA Certified Personal Trainer.
Comments